Friday, April 25, 2014

Pencuci Muka Acne Aid Tidak Halal



Hye All,

Rasa rindu dengan diary maya nie, lately damn busy dengan kerja..Pernah tak korang rasa nak submit surat resign serta merta dekat boss bila stress korang dah tahap max?? Ha yang tu la Nelly rasa last few days..Rasa macam nak jerit ja macam picture dekat bawah nie. Disebabkan fikir masa depan and commitment, kuatkan hati untuk bertahan. 


Tapi sekarang bukan nak cerita pasal benda nie, Nelly nak share dengan semua yang beragama islam, bukan apa tak jadi macam Nelly yang tersangat la cuai.

Ok camni ceritanya, sebelum ni Nelly ada masalah jerawat yang amat teruk. Jerawat yang besar-besar yang bernanah tu, memang sakit la and then one day Nelly pergi klinik pakar kulit sebab dah terlalu teruk. Then doctor tu bagi Nelly pencuci muka and cream jerawat. Nelly pakai hampir 2 bulan, memang berkesan. Jerawat dah mula kecut dan parut mula pudar.. Nelly memang selesa dengan pencuci muka nie, tak berminyak dan dengan skali bilas dah bersih muka Nelly. Yang paling best, lepas cuci muka kulit muka Nelly lembut macam kulit baby, rasa gebu ja muka. After finish one bottle Nelly cari pencuci tu dekat pharmacy. Sure ada jual dekat pharmacy. Then cari memang ada jual.

Then one day, Allah nak tunjuk. Cousin-cousin  Nelly (still budak-budak) datang rumah, habis pencuci muka Nelly diorang main. Konon nya nak mandi, tapi main sabun.  Sabar jala, nasib baik budak-budak lagi. Memang hangin satu badan bila pencuci muka baru beli dah tingal suku ja, dahla baru ja pakai. Then Nelly pergi la cari dekat pharmacy shooping complex.

Thanks GOD, memang “terkejut beruk” bila jurujual berbangsa cina tu cakap “pencuci muka nie tak halal sebab ada minyak khinzir” .

Seriusly, apa yang korang rasa bila selama nie korang pakai benda tu dekat muka?? OMG..memang tak leh bayang. Teruk betul doctor dekat klinik pakar kulit yang Nelly pergi tu. Boleh bagi Nelly pencuci muka yang ada benda tu.  Patutla jerawat pun takut nak tumbuh, sebab pakai benda tak halal. Thanks to my cousin sebab habiskan pencuci muka Nelly, kalau diorang tak habis kan sampai sekarang Nelly tak tahu pencuci muka tu ada benda tu. Ada hikmah kan disebalik semua kejadian.

Nelly pun satu, cuai sangat, tak check pun. Now Nelly ada masalah nak cari pencuci muka yang bagus, jurujual ada jual pencuci muka lain, tapi tak berkesan macam pencuci muka yang ada benda tu.. Adui..Siapa tahu pencuci muka yang bagus tolong recommendkan pada Nelly ya. Jerawat dah mula nak tumbuh balik. Streesss !!!


Nie sample pencuci muka yang Nelly cakap tak halal tu. Siapa yang tengah pakai sila la tinggal. Memang berkesan, tapi untuk apa kalau nak cantik tapi tak halal.




Disini juga Nelly ada sertakan link yang menyatakan pencuci muka nie tak halal. Lepas nie kena semak dulu apa yang nak pakai. Jangan main redah ja ya Nelly.. ='(

Cinta Nelly.


15 comments:

  1. terima kasih beritahu kak.
    nasib baik yus tak pernah tahu & tak pernah guna pencuci muka ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. No problem eyqa..Sharing is caring..

      Pencuci muka nie bagus tapi tulaa..tak halal..tp nasib baik tahu awal..kakak baru pakai 2bulan. Now tak tahu nak pakai product apa yang sesuai.. =(

      Delete
  2. err tak halal ehh?? nampak macam suci murni je kan... nelly kena biasa kan guna toner kat muka before guna apa2 cream so the jerawat tak berani nak tumbuh.. aisyah suggest guna produk dr bahan organik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula aisyah, banyak juga suruh Nelly pakai toner and moisturizer untuk elakkan dari naik jerawat, tapi masih mencari product apa yang sesuai..

      ok juga cadangan aisyah, guna product organik. Nelly xpernah try lagi.,.thanks ya.,.=)

      Delete
  3. Replies
    1. Nurzakiah awk pakai juga ka product nie?

      Delete
  4. ohh ye ke...baru tahu...pernah tengok produk nie...tp Nur x pernah guna...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luckly Nur tak pernah guna..jangan jadi cam Nelly..siap guna ada benda tu letak kat muka..OMG.. :(

      Delete
  5. Assalamualaikum. singgah sini sambil menabung nuffnang dan follow ..
    hmm seramnya bila baca . . semoga kita semua sentiasa hati-hati nak beli produk apa sahaja . tapi ini kali pertama ain nampak produk ni . . tak apalah dah terlepas biarkan . in shaa Allah Dia ampunkan .. tapi peringatan untuk hati-hati . . bukan untuk nelly je. untuk semua . . *serius kecut kot perut baca entri ni . ni lah yang ditakutkn . untung cina baik hati nak bagitahu .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam Ain,

      terima kasih kerana singgah.. =)

      tulaaa,,nasib baik jurujual cina tu bagus bagitaw..kalau setengah orang diorg nak jual..tak akan bgtaw punya...

      Delete
  6. omo,hari tu ada ternampak pncuci muka ni. nasib baik tak beli. skrang ni guna fair & lovely je. akak guna lah pncuci muka macam safi ke. kalau tak hilang lagi lbih baik pergi check :)

    btw,follow sini ye kak #19

    http://ohthrillers.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Hi Nelly, saya pun antara consumers yang pakai acne aid pastu last2 baru dapat tahu yang tak halal, saya rse terkejut jgk. Nasib baik caring pharmacy ada initiative utk bgtahu consumers yang acne aid tak halal, jd saya tak beli la. Kulit saya pun mcm sensitif, dlu pakai mcm2 sume x berkesan, bile pakai acne aid, kulit jd bersih n licin. Pastu lama2 saya check la local products, ada yg elok ada yg tak kan..setelah membuat kajian sikit n saya try product "mekar semilu" (namanya agak pelik la kan), mcm ramai x pernah dgr, tapi alhamdulillah, saya pakai sabun beras, toner n krim mutiara sgt berkesan, ramai jgk tnye nampak berseri pakai apa. Boleh la baca review org lain dlu n try;) just sharing.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekar semilu..dekat mana tu nak dapat ye??

      thanks you sharing.. :)

      Delete
  8. Sy pon baru beli sabun jenama acne aid tu tapi x pakai lagi..sbb terbaca kt kotak dia tulis "contain ingredients of porcine origin"...pastu search kt Google porcine tu bermaksud B*BI...

    ReplyDelete
  9. Sy pon baru beli sabun jenama acne aid tu tapi x pakai lagi..sbb terbaca kt kotak dia tulis "contain ingredients of porcine origin"...pastu search kt Google porcine tu bermaksud B*BI...

    ReplyDelete

Terima Kasih tinggalkan comment untuk Nelly, keep in touch ye. =)