Wednesday, February 19, 2014

Just Let It Go !


Dalam hidup kita manusia mesti akan berdepan dengan situasi di mana kita kena melepaskan sesuatu yang kita tak mahu. Tak kira lah melepaskan sesama manusia , binatang or benda.  Apa ek perasaan korang time tu?? Sedih?? Redho?? Pasrah?? Or bunuh diri?? Kalau la manusia diberi nyawa macam dalam game, mati then hidup balik. Senang nya hidup. Tapi tula, manusia hanya diberi peluang hidup sekali ja didunia. Nak tak nak kita kena hadap juga dugaan buat kita.

Orang selalu cakap “Barang yang lepas jangan dikenang”, “Pass is pass, just let it go”. Cakap memang senang kan, tapi siapa dalam situasi tu memang buntu tak tahu nak buat apa. Memang kita cuba untuk redho, tak nak fikir, cuba sibukkan diri dengan benda lain. Tapi setiap kali cuba nak redho and tak nak fikir tula benda tu akan datang. Nak juga suruh kita fikir.

Kenangan silam, sama ada pahit atau manis bersama dengan yang “dilepaskan” tula akan datang mengangu. Macam ghost la pulak kan. Dah tu macam mana pula kan nk redho. Nelly rasa la kan, bab redho pasrah nie memang memerlukan masa. Time nie yang kena kuat adalah mental dan fikiran kita, macam mana kita handle untuk tidak terlalu fikir. Cuba pujuk hati kecil kita dengan ayat-ayat semangat.

“Kadang-kadang benda yang kita sayang sangat kita kena lepaskan, mungkin bila kita lepaskan kita akan lebih bahagia”.

“Jika dah ditetapkan oleh NYA dia bukan milik kita, memang sampai bila-bila pun bukan”

“Mungkin hari ini aku sakit, tapi insyaALLAH hari esok ada bahagia untuk ku”

Wahhh.. Rasa semangat tak kalau baca ayat-ayat tu?? Nelly selalu pujuk hati kecil Nelly dengan ayat-ayat camni, sebab Nelly rasa tak akan ada orang lain yang boleh buang perasaan apa yang Nelly rasa melainkan diri Nelly sendiri. Move on, belajar untuk terima apa yang terjadi, berlajar untuk melupakan, belajar terima kenyataan itu yang penting.




Sentiasa ingatkan diri, aturanNYa semua  ada hikmah dan ujianNya tak akan melebihi kemampuan kita. Semoga DIA bantu kita dan tenangkan hati kita. Percayalah DIA akan ganti sesuatu yang hilang dengan yang lebih baik dan bahagia.InsyaALLAH. 


CintaNelly.

Tuesday, February 18, 2014

Ikhlas

Assalamualaikum. Hye uallsss…

Ha tengok tajuk pun dah tahukan apa yang Nelly nak cerita rini. 

IKHLAS,benda yang mudah disebut tapi susah nak lakukan. Rupanya IKHLAS nie sifat mahmudah yang paling tinggi darjatnye selepas iman. Ikhlas nie rahsia Tuhan, Malaikat juga tak tahu. Diri kita sendiri pun tak dapat rasa perasaan ikhlas orang lain tu pada kita. Orang selalu cakap “Saya ikhlas nie awk. Betul sumpah..IKHLAS” tapi belum tentu Ikhlas. Kan kan kan…

Orang cakap siapa yang mengaku dia ikhlas, secara tidak langsung keikhlasan dia itu terbatal, betul ka??? Dalam ajaran Islam mengaku baik adalah sesuatu kesalahan. Hmm, rupanya ayat IKHLAS nie ayat puaka juga ya, ramai yang suka main-main dengan ayat nie,lagi-lagi yang tengah bercouple-couple memang famous la ayat nie. Oooo patutla cinta Nelly banyak tak jadi, tak ikhlas rupanya.  

Ikhlas nie senang cakap perkataan yang tak boleh tafsir dengan kata-kata.  Hanya berusahalah untuk menjadi orang yang ikhlas itu lebih baik. Tapi rini the main story bukan Nelly nak cerita apa itu IKHLAS, tapi Nelly nak buat pengakuan yang Nelly tak ikhlas rini buat kerja.  Wahh pengakuan berani mati kan, dengar dekat boss nie sure-sure bonus tahun depan dapat ciput ja. Tapi at least Nelly mengaku kan.

Hari nie Nelly buat keja sambil lewa, tak focus. Sorry  to say this boss. Bukan apa Nelly tak berapa sihat rini, kena serangan demam selesema la.Memang minda tak boleh berfungsi dengan baik. Tengah menghadap komputer pun boleh rasa nak terpejam. Apatah lagi baru lepas makan ubat, memang time nie rasa nak peluk bantal jala kan. Tapi Nelly janji esk, lusa, tulat Nelly qado balik, harap duit gaji rini berkat la walaupun kerja tak ikhlas.

Nelly sebenarnya takut dengan buat kerja sambil lewa nie. Sebab pernah baca satu article tu cakap “Kalau duit gaji yang kita dapat asyik tak cukup ja,itu adalah disebabkan kerja-kerja yang kita buat kat tempat kerja tak ikhlas dan tak bersungguh-sungguh”. Siapa rasa dia selalu buat kerja berkira, bebel-bebel sambil buat kerja, gossip-gosip lagi banyak dari buat kerja. Korang ada masalah tak cukup duit gaji bulanan tak?? Kalau ada, ubah-ubahla perangai korang.

Oleh itu kawan-kawan, terumatama Nelly yang sentiasa kena mengingatkan diri, mari kita lakukan setiap perkerjaan itu tak kira kecil atau besar dengan perasan “tawadhuk”. Kang sia-sia ja apa yang kita buat.

# Gambar di bawah dari info Sini :




# Firman Allah

“Ikhlas itu satu rahasia dalam rahasia-Ku, Aku titiskan ia dalam hati
hamba-hamba-Ku yang Aku kasihkannya.” 



Salam Ikhlas Sayang Dari,
CintaNelly



Sunday, February 16, 2014

Masa silam bukan hukuman, masa silam adalah pengajaran.



Hye.. Salam semua..

Hari ini nak share dengan uollssszz pasal one story yang Nelly baru baca dari Facebook kawan baik Nelly. Sedih sangat, menitis jugala airmata..:’(

Walaupun cerita macam nie macam tak logik jaa..macam “novel” sangat. Tapi mungkin diantara kamu kamu diluar sana telah lalui pengalaman macam nie or akan lalui..Who’s know right, benda nie kan ketentuan DIA. Memang semua orang tak nak benda camni jadi dalam hidup dia.Tapi kalau dah tersurat takdir hidup macam tu, nak tak nak. Berserah dan redho jala kan. Sooo jom baca then fikir-fikir kan la..


Inilah Sebuah Takdir..

Seorang pemuda telah berkenan pada seorang gadis di twitter. Bertutup aurat dengan baik. Tak banyak bicara. Tak banyak songeh. 

Dipendekkan cerita mereka pun disatukan.

Pada malam pernikahan, pengantin baru pun berbicara.

Isteri: "Boleh saya terus terang?"

Suami: "Ya, dah suami isteri kan. Apa nak malu-malu."

Isteri: "Sebenarnya, saya dah tiada dara. Kesilapan saya di zaman remaja. Saya jahil dulu. Saya dah cuba berterus-terang sebelum nikah. Tapi, saya dah jatuh cinta dengan awak. Maafkan saya."

Suami terdiam. Nampak seakan terkejut.

Suami: "Saya..saya lepaskan awak dengan talak satu. Jangan risau. Saya takkan minta awak bayar semua kos ganti rugi belanja nikah. Saya takkan sentuh awak. Awak boleh duduk di rumah ini kalau awak nak. Saya akan pindah."

"Takpe. Hantar saja saya ke rumah mama saya. Saya reda. Saya... tak layak.. berada di sini..."

Si gadis menitiskan air mata dalam tutur yang seakan terlekat di kerongkong. Memang dia dah agak. Dia dah rasa akan jadi begini. Pasrah segalanya. 

Pemuda tidak mampu menerima hakikat dia bernikah dengan bekas penzina. Pada teorinya, pada dalilnya, penzina adalah pasangan cocoknya penzina juga! Dirinya bukan penzina!

**

Waktu berlalu. Masa berdetik. Setahun kemudian...

Pemuda berada di wad. Sudah 5 bulan berlalu sejak beliau menjalani pemindahan organ. Hatinya yang rosak telah digantikan dengan bahagian lobul hati penderma. Sejak 5 bulan itulah, beliau berulang-alik stay di hospital untuk sesi terapi dan rawatan ulangan.

Pemuda menonton tazkirah di I-Padnya sambil menanti kehadiran doktor. Seorang tuan guru popular berceramah seputar tajuk 'Zalim',

"Pada Allah, hamba itu kesemuanya hina melainkan hamba yang bertaqwa. Masakan seorang hamba dengan angkuh memandang hina hamba yang lain sedangkan dirinya juga seorang hamba hina. Kalau bukan kerana Allah yang memberikan akal pemikiran sehingga mampu berpakaian, mengurus diri, makan dengan teratur dan belajar, sudah pasti hamba itu sama taraf dengan binatang ternakan saja!"

Tertusuk seketika kalbu pemuda. Tuan guru menyambung lagi,

"Misalnya, sering kita baca di dada akhbar kes-kes perceraian. Pada hemah saya, puncanya lebih kepada suami. Kerana sayang seorang perempuan bernama isteri adalah melebihi sayang seorang suami kepadanya. Sifat perempuan adalah menyayangi. 

Keras seperti batu konkrit macam mana pun, mampu dilembutkan dengan kasih sayang suami. Sebab itu sering kita baca juga, walaupun suami penagih dadah sebagai contoh, masih si isteri setia menanti perubahan suami. Masih sayang pada suami tidak berganjak walaupun pada pemikiran kita tindakan itu gila. Pada wanita, bila ada lelaki ambilnya sebagai isteri itu merupakan suatu rahmat, syukur yang teramat sangat pada Allah. Dia tak jadi anak dara tua. Dia ada tempat bergantung. Isteri cuma mampu bersuami satu."

"Jangan zalim. Selagi seseorang itu masih berTuhan, selagi itu ada harapan. Masa silam bukan hukuman. Masa silam adalah pengajaran. Jangan diulang di masa depan. Demi Allah, kita tidak kuat. Kerana Allah, kita harus kuat. 

Bila Allah sudah pasangkan 'lampu' hidayah dalam hati seseorang, jangan pula kita pergi padamkannya.

Disebut dalam hadis Qudsi, 

'Aku (Allah) sangat murka ke atas orang yang melakukan kezaliman terhadap seorang yang tidak punya pembela selain Aku.' (HR al-Thabrani)

Allah yang membukakan pintu taubat dan pintu Syurga. Mana hak kita untuk menutupnya?"

Tup !

Ditutup terus ceramah itu oleh si pemuda. Malas nak disambung dengarnya.

Doktor yang merawat masuk ke biliknya. 

Doktor: "Ada khabar dukacita yang saya ingin sampaikan."

Pemuda: "Apa ya?"

Doktor: "Penderma hati mengalami komplikasi teruk. Tiga bulan pertama, beliau mengalami kecederaan organ dan muntah darah. Badannya yang makin lemah serta beliau sendiri mengalami kemurungan..akhirnya minggu lepas, beliau meninggal dunia."

Pemuda: "Innalillahi wainna ilaihi raaji'un."

Doktor: "Ada sesuatu beliau tinggalkan untuk kamu."

Doktor menyerahkan sesuatu pada pemuda itu. Sepucuk surat dan sepasang baju.

Perlahan-lahan dibacanya,

"Awak, ingat tak baju ni? Ini adalah baju nikah awak. Awak tahu tak, baju ni saya jahitkan sendiri untuk awak. Seminggu saya belajar jahit sampai luka-luka jari. Tak pandai sangat. Tapi, alhamdulillah siap juga. Sangat gembira bila awak pakai di hari pernikahan kita. 

Awak, mungkin kasih saya ni, awak tak dapat terima disebabkan kisah silam saya. Namun, janganlah awak tolak hati saya yang berada dalam diri awak sekarang. Ini hadiah saya untuk awak sebab sudi mengambil saya sebagai isteri.

Walaupun tidak sampai 24 jam, awak tetap suami dunia dan akhirat. 

Maaf bila saya tak sempurna."

Pemuda kehilangan kata-kata. 
Tumpah seribu air mata

So macam mana??Apa pendapat korang?? Tak sampai 24jam kawen dah diceraikan. Betapa terasa terhina nya diri kan? Sebab kesilapan lalu manusia dihukum seumur hidup. Sedangkan bukankah hukuman tu kerja Tuhan?


# Hope jodoh yang ditentukan Tuhan buat Nelly nanti akan menerima Nelly seadanya..Aminnn..

**Word of the day 




Salam Sayang
CintaNelly



Sunday, February 9, 2014

Ariana Rose Episode 24

Assalamualaikaum..

Hye awk..awk..awk.. J


Siapa kat sini ada tengok cerita adaptasi dari novel yang tengah MELETOP sekarang nie.. ARIANA ROSE?? Nelly the one yang tak boleh nak tinggal tengok cerita nie, some of the story yang ada moral untuk diri kita why not  kita tengok kan. Nelly suka Love Story dan cerita Ariana Rose nie cerita yang awesome. Banyak skrip dia yang buat Nelly terfikir angguk-angguk setuju dengan skrip dia. Ada betul juga skrip-skrip dia tu kan. Contoh macam episod baru-baru nie (episode 24), saat-saat yang dinanti Ariana Rose dah kawin. Ayat Linda (sebagai adik angkat Ariana Rose). Siapa yang terlepas tak sempat tengok boleh tengok dekat SINI.


Linda: Kakak dah buat solat istikarah??

Ariana Rose: Dah

Linda: Alhamdulillah, maknanya kalau dah buat Solat Istikarah segala keputusan kita serahkan pada ALLAH. Sebab keputusan dari ALLAH adalah yang terbaik.

Ariana Rose: InsyaALLAH. Kakak harap esok perjalanan perkahwinan kakak akan berjalan lancar.


Wink-wink (*_*) siapa yang dekat luar sana ada buat solat istikarah selepas dia buat keputusan nak kawen tu??? Nelly nak buat cmtu gak la bila nak kawen nanti. InsyaALLAH berkat nanti hidup kita.

Kawin tanpa melihat rupa paras bakal suami hanya dengan tahu nama bakal tunang Adam Muhkriz. Memang sweetkan, tapi novel boleh la, kalau reality ada ke? Jangan nak berangan la kan. Nelly suka babak mak Ariana Rose bagi nasihat pada malam terakhir Ariana Rose jadi “anak dara” dia. 


Umi Rose: Rose, mulai esok Rose akan jadi isteri Adam. Rose kena taat dan patut pada dia. Itu jalan untuk Rose pergi syurga. Umi nie tak banyak ilmu, tapi dah 26tahun umi dalam perkahwinan dan dah ada 2 perkahwinan. Suami di ambil orang, perceraiaan dan umi tak nak Rose tempoh semua itu. Jadi Rose kena pegang nasihat umi. Kesilapan umi dulu, sebab umi tak pandai cemburu, umi tak pertahankan hak umi. Umi redho ja. Rose dengarla cakap umi, selagi dia suami kita. Kita kena pertahankan hak kita, bukan dengan cara memarahi dia tapi cari kelebihan dan kelemahan dia dan cuba goda dan ikat hati dia.


Sob sob :’) .. Best kan dapat nasihat camni dari seorang ibu yang dari kecil sentiasa mendoakan kebahagian untuk anak dia. Hope my mom will give me nasihat yang sama. Ada betul juga kan cakap umi Ariana Rose tu kan. Wahai Si Isteri, selagi dia masih bergelar suami korang. PERTAHANKAN la hak korang, jangan la nak cari kesalahan dan kelemahan Si Suami. Mungkin Si Suami ada buat salah tapi jika korang masih sayang rumah tangga korang, Maafkan la dia cuba goda dan ikat hati Si Suami itu pun kalau korang masih perlukan suami korang. Cari kelemahan dan ungkit kisah lama tu bukan cara yang betul, buang ego dan perbetulkan diri itu lagi penting.

Okey la, Nelly nak pergi tangkap cium mummy Nelly. Biar dia pelik kenapa Nelly tiba-tiba cium dia. Sure dia akan reply Nelly camni “ Akak kenapa??buang tabiat dah??ada gaduh gan sapa-sapa la tue".. My mum selalu kalau Nelly pergi sondoi-sondoi (cuba search pakcik google apa tu sondoi) mesti dia ingat Nelly ada masalah. Itu la naluri seorang ibu. Ibu mana nak tengok anak dia sedih. Sakit anaknya, sakit la juga seorang ibu tu.

Ni mummy titaaaa  kita... :)


Salam Petang,
CintaNelly


Saturday, February 8, 2014

Jom SHOPPING !! Reward your Self !!

Assalamualaikum..

Hye semua… Salam jumaat, semoga hari ini kita semua dapat keberkatanNYA.

Rini Nelly nak sembang pasal betapa puas hati nya Nelly beli barang online. Siapa pernah beli online?? Korang puas hati tak dengan kualiti barang?? Nelly selalu juga beli barang online, pelbagai website yang Nelly beli barang online. Tapi selalu Nelly beli baju or bag je. Tak pernah beli barang lain. Sebab takut tak sama saiz. Macam kasut takut terkecil  atau terbesar ka. Seluar lagi la kan, sebab seluar Nelly kena tengok cutting dia, tak semua selaur sesuai dengan kita. So Nelly tak nak ambil risiko untuk return balik, memang paling leceh nak return balik. Sebab tu Nelly just beli baju or bag je kalau dekat online website, luckly Nelly bersaiz free saiz..

Tapi kali nie first time Nelly beli kasut online, mula-mula memang risau sebab takut saiz tak muat. Disebabkan teruja dengan pelbagai kasut, ambil juga risiko. Tapi bernasib baik muat, memang standard saiz yang jual dekat semua kedai kasut. Nelly beli dekat ZALORA. Sure semua tahu dengan online shopping Zalora, kalau tak tahu tu dia memang sepsis yang tak tengok tv. Zalora kerap kot buat iklan dekat tv. Nie first time Nelly beli barang kat Zalora and Nelly memang berpuas hati dengan produk dan perkhidmatan Zalora. Super  TipTop !!!


Penghantaran dia akan ambil masa 2-3 hari dari waktu tempahan. Tapi Nelly punya barang semalam order, hari nie dah sampai. Memang best kan?? Then dalam parcel Nelly diorang siap letakkan kad ucapan “Thanks You” dengan bouncer 10% untuk next purchase and FREE RM25 untuk bagi dekat kawan kalau first time nak order barang dekat ZALORA. “Cool “ kan cara pemasaran diorang. Memang diorang nak kita tak putus-putus beli barang dekat Zalora.


Selain dari tu dalam parcel Nelly diorg ada letakkan POS LAJU punya courier slip and sehalai kertas Return Reasons untuk kita nak tukar barang tu. Saiz terlebih kecil ka, besar ka, item salah ka, boleh ja nak tukar. Kos penghantaran tu adalah atas ZALORA, memang best kan. Sungguh professional Zalora nie. 


 Ha nie Courier Slip yang Nelly maksudkan tu. So korang tak payah beratur panjang untuk ambil slip nie. Address Zalora pun diorang dah isikan.



Nie pula surat Return Reasons, just isikan dan hantar bersama-sama barang yang korang nak change tu. Dekat situ dah ada step and rule dia. Senang kan.. :)



Nie la kasut Nelly beli, memang Nelly puas hati quality sama ja macam kat shopping complex punya kasut. Dekat kasut tu pun ada tulis brand dia. Keselesaan itu penting dalam memilih kasut nie. Nelly tak rasmi lagi. Satu kasut nak pakai p lepak-lepak santai. Satu lagi boleh pakai pergi dinner or kenduri. Sekali sekala reward your self dengan barang kehendak tak apa kan. Nelly memang suka simpan banyak koleksi kasut, ada yang memang tak pakai just simpan ja. Ada yang bagi kawan-kawan pinjam, Nelly tak kisah. Sebab Nelly suka kasut, so beli then simpan. At least bila nak pakai tu ada kan. Tak payah nak pergi shooping complex and beli. Kadang-kadang kerja nie memang tak ada masa, sebab tu beli online ja. 


Nie pula salah satu baju online yang Nelly beli online. Pakai waktu majlis tunang kawan seperjuangan waktu zaman study dulu. Baju peplum memang tengah "IN" sekarang. Meterial nie tak panas and memang selesa. Tampil pun bergaya bila kita pakai baju yang selesa. Tapi baju nie bukan beli dekat Zalora, beli dekat laman web yang rekemen oleh seorang blogger cantik molek Fatin Liyana

Jom SHOPPING !! Reward your self !!


Salam Jumaat,
CintaNelly.

Thursday, February 6, 2014

Menderita Sakit Gigi Geraham Bongsu ( Wisdow Teeth) - PART 2

Assalamualaikum Semua.

Whatsup yo !! Nelly nie pehal wassup-wassup bagai.. Bukan apa nak bagitaw budak Nelly nie dah xda gigi geraham 1biji..So dia tak yah menderita sakit gigi lagi. Nak tahu kenapa Nelly kena cabut gigi geraham sila tekan SINI.

Nak tahu apa yang Nelly rasa time buang gigi tu??? MasyaALLAH..Baru Nelly percaya kata orang yang sakit gigi nie sakit ketiga paling sakit selepas Sakit Mati and Sakit Bersalin. Memang serik sangat sakit gigi nie. Selepas bedah buang gigi geraham tu, ingat dah lega la doctor bagi MC 3 hari,dalam hati cakap kenapa doctor nie baik hati sangat bagi MC banyak hari sangat. Rupanya 3 hari memang tak cukup, dekat 4-5 hari makan bubur or benda-benda lembut ja. Benda panas pun tak boleh makan, kalau tak akan rasa benda hiris-hiris dalam mulut.


Mummy Nelly teman Nelly pergi bedah tu, tapi dia tak boleh masuk la. Mummy tunggu luar ja..Thanks to mummy sebab sudi teman kakak, you my strength mummy. 

Jabatan Bedah Mulut, Hospital Besar Pulau Pinang

Waktu masuk bilik tu jumpa doctor yang mula-mula rawat Nelly. Luckly dapat doctor yang baik, sebelum dia nak bedah tu dia tunjuk gambar gigi yang buat X-ray tu. Dia tunjukla gigi yang mana dia nak cabut buang, then dia bagi sekeping surat nikah  eh tak la surat persetujuan untuk bedah. Then dia suruh baring and pakai cap yang untuk masuk bedah tu, Surgeon Cap kot.


Ha cmni la gaya doctor yang nak korek gigi saya tu.  Lepas tu dia bagi 3 bius, lepas tu dah rasa kebas  sebelah pipi. Then doctor buat kerja dia..agak lama gak la..sampai berpeluh-peluh. Rasa dalam 40 minit cmtu..Tiga jam after surgery tu Nelly cool lagi. Boleh sembang-sembang dengan mummy, kami pergi shopping barang dapur lagi. Then ondaway sampai rumah tu, memang tak tahu nak cakap la. Sakit macam rasa nak terjun bangunan 14 tingkat. Amat memeritkan, rasa macam nak suruh mummy turn back ke hospital nak minta ubat bius lagi. Start dari situ la menderita sakit gigi bermula. Tak boleh makan (siapa yang ada niat nak diet tapi nafsu makan macam orang gila, sure time nie boleh diet sebab nak makan pun tak leh), sakit nyut-nyut macam ada benda terhiris-hiris dekat dalam mulut.

After one week , Alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik. Jahitan pun dah buka. Doktor suruh kerap kumur dengan air garam. Dah taka da rasa sakit, hanya kadang-kadang ada rasa macam tak selesa dekat bahagian yang tak ada gigi. Just jaga kebersihan la gigi untuk rasa lebih nyaman..:)


Cinta Nelly